Τελευταία ενημέρωση 01:43, 18 Απρ 2024

Η περιστεριώτισα εργάτρια Στ.Κανελλοπούλου που «έφυγε» σαν σήμερα στην 7η επέτειο του Πολυτεχνείου!

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια μια νεαρή περιστεριώτισα εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου έχασε τη ζωή της στα σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της αστυνομίας στην 7η και πολύ θλιβερή επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πόλη μας μπορεί να έχει ξεχάσει την Σταματία Κανελλοπούλου και να έχει σβήσει από τη μνήμη της τον αγώνα της για ένα καλύτερο μέλλον που τον θυσίασε με την ίδια της τη ζωή όμως ποτέ δεν είναι αργά....

Ήταν λοιπόν 16 Νοεμβρίου του 1980 όταν κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 7 επέτειο από την εισβολή στο Πολυτεχνείο. Ωστόσο τα γεγονότα εκείνης της χρόνιας την έβαλαν στις μαύρες σελίδες του Ελληνικού κράτους. Εκείνη την περίοδο το κλίμα ήταν τεταμένο.

Κάθε χρόνο η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου ολοκληρώνεται μπροστά στην Αμερικανική πρεσβεία. Το 1980 η κυβέρνηση Ράλλη το είχε απαγορεύσει και είχε δώσει την εντολή, το πλήθος να διαλυθεί στο Σύνταγμα. Κάποιοι υπάκουσαν στις προσταγές της κυβέρνησης, αλλά όχι και οι 2.000 άτομα που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι δυο πλευρές συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλης έκτασης επεισόδια από την Πλατεία Συντάγματος ως την Πατησίων και τους γύρω δρόμους.

Στα επεισόδια τραυματίστηκε αρκετός κόσμος. Δυο από αυτούς ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση από τους άλλους. Η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου από το Περιστέρι βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου.

Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο», όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί προλάβουν να τις προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Ο θάνατος της αποδόθηκε στα χτυπήματα που δέχθηκε από γκλοπ αστυνομικού.  

Επίσης ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής βρέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ (από σφαίρα αστυνομικού περιστρόφου υποστηρίζουν άλλοι), διακομίστηκε στο «Λαϊκό» και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.

Ο γνωστός στοχαστής και φιλόσοφος Λουκάς Αξελός περιγράφει τα γεγονότα. Είχε γνωρίσει τον νεαρό φοιτητή μέσω της έκδοσης του περιοδικού «Τετράδια» όπου συνεργάστηκαν.

«Μαζί με άλλους συντρόφους μας ζήσαμε εκείνη τη χρονιά το τριήμερο της επετείου του Πολυτεχνείου, στο «τραπεζάκι» των «Τετραδίων» και της «Εργασίας». Την Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, κατεβήκαμε από νωρίς στο Πολυτεχνείο για να συμμετάσχουμε στην πορεία, όπως και έγινε. Είναι χαρακτηριστική η εμμονή του Ιάκωβου για συμμετοχή στην πορεία, «την πρώτη του», όπως ο ίδιος διατύπωνε στον Παύλο», συνεχίζει ο Λ. Αξελός.

«…δεδομένου ότι ο Ιάκωβος είχε ουσιαστική άγνοια, όχι μόνο της Αθήνας αλλά και της αστυνομικής βιαιότητας, κρίναμε σκόπιμο να διαλυθούμε και να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Ήταν 10 με 10:15 το βράδυ όταν χωρίσαμε. Αλίμονο. Ήταν για πάντα… Αργά το βράδυ ειδοποιήθηκα ότι ο Ιάκωβος είχε δολοφονηθεί από τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα». «Δεν έχουν το Θεό τους, με φάγανε» Αν και οι τρεις νέοι είχαν αποφασίσει να απομακρυνθούν από την πορεία, ωστόσο ο Ιάκωβος βρέθηκε στο Σύνταγμα για τελευταία φορά. Στον δρόμο βρήκε έναν παλιό του φίλο. Ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου. Αφού αντάλλαξαν στα γρήγορα τα νέα τους, έδωσαν ραντεβού για την επόμενη μέρα. «Πάω να δω τι γίνεται μέχρι το Σύνταγμα, αύριο έχουμε ραντεβού».

Στο ραντεβού όμως παρευρέθηκε μόνο ο Δημήτρης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο νεαρός φοιτητής κάθισε σε μία καρέκλα και παρακολουθούσε τα γεγονότα. Εκεί, δέχθηκε το πισώπλατο χτύπημα των ΜΑΤ. Όπως έγραψε αργότερα ο Ιταλός ιατροδικαστής Ντουράντε, όποιος τον χτύπησε είχε πετύχει ένα καίριο πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου.

Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, αιμόφυρτος κατάφερε να ψελλίσει: «Δεν έχουν το Θεό τους, με φάγανε». Όταν έφθασε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ήταν ήδη αργά. Ο Ιάκωβος ήταν κλινικά νεκρός. Μία εβδομάδα μετά, στις 23 Νοεμβρίου, άφησε την τελευταία του πνοή.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Νοέμβριος 2019 14:01
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Στοίχημα στο τένις με απόδοση 8.50! »
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio

Δημοφιλέστερα

Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας