Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρβιτσιώτης:« Η Ευρώπη δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν κλείνοντας τα σύνορα»

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης έδωσε το πολιτικό και πολιτιστικό στίγμα της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, κεντρικό γεγονός της οποίας ήταν η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για τις θεσμικές και κοινωνικές προκλήσεις της πανδημίας για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Η εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε με τον χαιρετισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έστειλε το μήνυμα ότι απέναντι στις κρίσεις οι οποίες δοκίμασαν τις κοινωνίες μας τα τελευταία χρόνια η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά περισσότερη Ευρώπη, ως χώρος οικονομικής και πολιτικής Ένωσης, αλλά και, εξίσου σημαντικά, ως χώρος διαφύλαξης και προώθησης κοινών ιδεών και αξίων. Επισήμανε ότι το συμβούλιο της Ευρώπης είναι ακριβώς «ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο τόπος συνάντησης και διαλόγου 47 κρατών-μελών που μοιράζονται το κοινό Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» και ότι «αυτές οι αρχές και αξίες πρέπει να μας καθοδηγούν στις δύσκολες στιγμές». Σημείωσε ότι η πανδημία και η επιβολή πρωτόγνωρων περιορισμών για την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας έδωσε στην Ελληνική Προεδρία το βήμα  «να αναδείξει το αληθινό περιεχόμενο των αρχών και αξιών του Οργανισμού». Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στο αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική προστασία, οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών πρέπει να διέπονται από αναλογικότητα, να είναι προσωρινοί και απολύτως αναγκαίοι, καθώς και να τίθενται υπό συνεχή επανεξέταση.

 

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτή η επικαιρότητα των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε περιόδους πανδημίας και κρίσεων κινητοποίησε την Ελληνική Προεδρία να θέσει το στόχο της υπογραφής μιας «Διακήρυξης των Αθηνών», κατά την επικείμενη 130η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 4 Νοεμβρίου 2020, στην Αθήνα. Όπως τόνισε, «ένα τέτοιο κείμενο και η υιοθέτηση της Διακήρυξης θα αποτελέσει ένα νέο κεκτημένο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ευημερία για τις επόμενες γενιές».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στην κοινή προσπάθεια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απευθύνοντας χαρακτηριστικά κάλεσμα στον πολιτικό, ακαδημαϊκό, και νομικό κόσμο, αλλά και την κοινωνία των πολιτών να συστρατευθούν σε αυτόν τον συνεχή και καθημερινό αγώνα που δεν τελειώνει με την πανδημία.

Ιδιαίτερη ήταν η ιστορική αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού στον Λοιμό των Αθηνών και τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε επιφέρει στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Αντίθετα, επισήμανε, «στην Ελλάδα σήμερα κερδίσαμε τη μάχη της ζωής. Κερδίσαμε, όμως, και τη μάχη της δημοκρατίας», καθώς τα όποια έκτακτα μέτρα περιβάλλονταν με την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση μέσω της αδιάλειπτης λειτουργίας της Βουλής. Αναγνωρίζοντας την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και τις θυσίες των ελλήνων πολιτών, αλλά και χωρίς να ξεχνάμε τα θύματα του ιού, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε υπερήφανοι για τη διαχείριση της κρίσης, υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Καταλήγοντας, έστειλε το μήνυμα ότι «ότι με κοινές προσπάθειες βασισμένες σε κοινές αρχές θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η Ευρώπη μας δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν κλείνοντας τα σύνορα και ασκώντας εθνικές πολιτικές. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα παράθυρα στον κόσμο και η Ελλάδα δηλώνει παρούσα και πρόθυμη να συνεισφέρει ώστε να πετύχουμε».

Το μουσικό πρόγραμμα κλασικής μουσικής της εκδήλωσης άνοιξε ο νεαρός πιανίστας Στέλιος Κερασίδης, ο οποίος εκτέλεσε και τη δική του σύνθεση, εμπνευσμένη από τη δύσκολη περίοδο των μέτρων περιορισμού, «Isolation Waltz». Ακολούθησαν η Ευγενία Παπαδήμα με τον Ισίδωρο Σιδέρη, που παρουσίασαν σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο του Brahms, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που εκτέλεσαν έργα των Beethoven, Bizet, Verdi και Κωνσταντινίδη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. 
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου.