Τελευταία ενημέρωση 06:42, 26 Απρ 2024

Οι μύθοι για την άσκηση στην τρίτη ηλικία

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

O Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αθανάσιος Τσώτσος γράφει στο peristerisports.gr  για τους μύθους που αφορούν την άσκηση ατόμων μεγάλων ηλικίας.

Έχεις κάποια διαστήματα της ζωής σου σταματήσει να ασκείσαι;

Πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας γυμνάζονται τακτικά,  ( ένα στα τέσσερα άτομα μεταξύ των ηλικιών 65 και 74).

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι σε κακή φυσική κατάσταση, ή άρρωστοι ή κουρασμένοι, ή πολύ μεγάλοι σε ηλικία για να ασκηθούν. Είναι λάθος.

«Η άσκηση είναι, σχεδόν πάντα, καλό για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας», λέει ο Chhanda Dutta, PhD, επικεφαλής της Κλινικής Γεροντολογίας Υποκατάστημα στο Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση.

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να γίνεται πιο δυνατοί, να βοηθήσει στην πρόληψη της οστικής απώλειας, στην βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, να αυξήσει τη διάθεσή σας, την ενίσχυση της μνήμης σας, και την μείωση των συμπτωμάτων σε πολλές χρόνιες παθήσεις.
Εδώ είναι μερικοί  μύθοι που κάνουν τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να σταματούν από την άσκηση - μαζί με κάποιες συμβουλές των εμπειρογνωμόνων

Μύθος : Είναι άσκοπο να προσπαθείς να γίνεις πιο υγιείς κάνοντας άσκηση – η παρακμή  κατά το γήρας είναι αναπόφευκτη.


«Υπάρχει ένας ισχυρός μύθος ότι το να γερνάς σημαίνει να γίνεσαι ετοιμόρροπος», λέει ο Dutta. «Δεν είναι αλήθεια. Κάποιοι άνθρωποι στα '70, στα '80 τους, και στα ΄90 τους, είναι εκεί έξω τρέχοντας σε μαραθώνιους και κτίζοντας κορμιά που θυμίζουν «Βody-builders»."

Πολλά από τα συμπτώματα που έχουμε συνδέσει με το γήρας - όπως αδυναμία και απώλεια της ισορροπίας - στην πραγματικότητα είναι συμπτώματα της απραξίας και όχι της ηλικίας, λέει ο Alicia Ι Arbaje, MD, MPH, βοηθός καθηγητής Γηριατρικής και Γεροντολογίας στην  Ιατρικής Σχολή, Johns Hopkins του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης.
Η άσκηση βελτιώνει πολλά περισσότερα από την φυσική υγεία σας. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μνήμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας και τον τρόπο ζωής σας. Αν μείνετε ισχυροί και ευκίνητοι καθώς μεγαλώνετε, θα είστε περισσότερο ικανοί  να συνεχίσετε να ασχολείστε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και λιγότερο πιθανό να χρειάζεστε βοήθεια.


Μύθος : Η άσκηση δεν είναι ασφαλές για κάποιον της ηλικίας μου - δεν θέλω να πέσω και να σπάσω κάποιο ισχίο.


Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές  μιας πτώσης, λέει ο Dutta.

 Η άσκηση αυξάνει τη δύναμη, την ισορροπία και την ευκινησία. Ασκήσεις όπως το τάι τσι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη βελτίωση της ισορροπίας. Ανησυχείτε για την οστεοπόρωση και τα αδύναμα οστά; Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενίσχυσή τους είναι η τακτική άσκηση.

 Μύθος : Επειδή είμαι μεγαλύτερης ηλικίας, θα πρέπει να κάνω ένα ιατρικό έλεγχο  με το γιατρό μου πριν την άσκηση.


Αν έχετε κάποια ιατρική πάθηση ή οποιαδήποτε ανεξήγητα συμπτώματα ή δεν είχατε καμία φυσική δραστηριότητα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κάντε ένα ιατρικό έλεγχο με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την άσκηση.

Διαφορετικά, προχωρήστε. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν ιατρικό έλεγχο με το γιατρό τους πριν ασκηθούν μόνο και μόνο επειδή είναι μεγάλοι», λέει ο Dutta. Απλά πηγαίνετε αργά και να μην το παρακάνετε.


Μύθος: Είμαι άρρωστος, γι 'αυτό δεν θα πρέπει να ασκούμε.


Αντίθετα, αν έχετε ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας - όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ή καρδιακή νόσο - η άσκηση είναι σχεδόν σίγουρα μια καλή ιδέα.

Ελέγξτε με το γιατρό πρώτα, αλλά η άσκηση θα σας βοηθήσει κατά πάσα πιθανότητα.
«Η άσκηση είναι σχεδόν σαν μια μαγική συνταγή για πολλά προβλήματα υγείας», λέει ο Arbaje. "Για πολλούς ανθρώπους, η άσκηση μπορεί να κάνει το ίδιο καλό, αν όχι περισσότερο, από τα μισά φάρμακα που παίρνουν κάθε μέρα."


Μύθος: Φοβάμαι μήπως πάθω καρδιακή προσβολή.


Όλοι έχουμε ακούσει για ανθρώπους που έπαθαν καρδιακή προσβολή κατά την άσκηση. Αυτό μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, τα πολλά οφέλη για την υγεία από την άσκηση υπερβαίνουν κατά πολύ το μικρό αυτό κίνδυνο. "Το να είσαι κολλημένος στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνο από το να είσαι σωματικά δραστήριος», λέει ο Dutta.


Μύθος : Δεν έχω ασκηθεί ξανά πιο πριν – και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ αργά για να κάνει τη διαφορά στην υγεία μου.


Μπορεί να φαίνεται πάρα πολύ αργά για να εξιλεωθούν για το ότι δεν γυμνάζονταν ολόκληρη τη ζωή τους μέχρι τώρα. "Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές", λέει ο Dutta. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και  άνθρωποι στα ενενήντα τους που ζουν σε γηροκομεία, ξεκινώντας μια άσκηση ρουτίνας μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη των μυών.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η έναρξη της άσκησης αργά στη ζωή μπορεί ακόμα να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας - όπως ο διαβήτης - και να βελτιώσει τα συμπτώματα. "Πραγματικά ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε την άσκηση και να καρπωθείτε τα οφέλη», λέει ο Dutta WebMD.

 Μύθος : Η άσκηση θα βλάψει τις αρθρώσεις μου.


Αν είστε σε χρόνιο πόνο από την αρθρίτιδα, η άσκηση μπορεί να φαίνεται πολύ οδυνηρή. Εδώ είναι ένα αντιφατικό γεγονός: οι μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση βοηθά με τον πόνο της αρθρίτιδας.

Μια μελέτη σε άτομα άνω των 60 ετών με αρθρίτιδα γόνατος, διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνται περισσότερο, είχαν λιγότερο πόνο και καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων.


Μύθος : Δεν έχω χρόνο.


Αυτό είναι ένας κοινός μύθος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό. Στην πραγματικότητα, είναι μόνο λίγο πάνω από 20 λεπτά την ημέρα.

Ακόμα περισσότερο, δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα σε μία προπόνηση. Μπορείτε να μοιράσετε το χρόνο. Για παράδειγμα, κάντε μια βόλτα 10 λεπτών με τα πόδια το πρωί και  στατικό ποδήλατο για 15 λεπτά το βράδυ.


Μύθος: Είμαι πολύ αδύναμος για να ξεκινήσω να ασκούμε.


Ας υποθέσουμε ότι μόλις έχετε ανακάμψει από μια ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση και αισθάνεστε πολύ αδύναμος ακόμα και για να περπατήσετε γύρω από το τετράγωνο. Ίσως να σηκώνεστε  από την καρέκλα κάθε μέρα μόνο για να πάτε στην τουαλέτα. Εάν είναι έτσι, ξεκινήστε εκεί.

Αποφασίστε σήμερα να σηκωθείτε από την καρέκλα σας 10 φορές. Κάθε φορά που κάνετε αυτή την κίνηση, η δύναμή σας αυξάνετε και μπορείτε να θέσετε υψηλότερους στόχους.


Μύθος: Είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες, γι 'αυτό δεν μπορώ να ασκηθώ.


"Μια αναπηρία μπορεί να κάνει την άσκηση πιο απαιτητική , αλλά πραγματικά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνετε κάποιο είδος άσκησης», λέει ο Arbaje. Αν είστε σε μια αναπηρική καρέκλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να κάνετε μια αερόβια προπόνηση και να χτίσετε τη δύναμη.

Ακόμη και οι άνθρωποι που είναι κλινήρης μπορεί να βρουν τρόπους για να ασκηθούν.

Συζητήστε με έναν γιατρό ή έναν φυσιοθεραπευτή για τους τρόπους που μπορείτε να τροποποιήσετε τις ασκήσεις για να επιλύσετε την αναπηρία σας.


Μύθος: Έχω οικονομικές δυσκολίες - Δεν έχω τον προϋπολογισμό για πληρώσω συνδρομή σε γυμναστήριο ή να αγοράσω αθλητικό εξοπλισμό.


Η εγγραφή  ως μέλος σε γυμναστήριο ή  αγορά  διαδρόμου γυμναστικής στο σπίτι μπορεί να είναι ακριβή. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να παρακάμψετε την άσκηση, λέει  ο Dutta.

Μπορείτε να ασκηθείτε δωρεάν.

Το περπάτημα, δεν κοστίζει τίποτα.

Παρακολουθήστε δωρεάν μαθήματα άσκησης  στο τοπικό ΚΑΠΗ.

Αν θέλετε να σηκώνετε βάρη στο σπίτι, φτιάξτε βάρη χρησιμοποιώντας κονσέρβες ή κανάτες γάλα γεμάτες με άμμο.

Χρησιμοποιήστε την καρέκλα της τραπεζαρία σας για τις ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία και την ευελιξία.


Μύθος : Τα Γυμναστήρια είναι για τους νέους.


«Η εικόνα του γυμναστηρίου μπορεί να εκφοβίσει  τους ηλικιωμένους», λέει ο Dutta. Ερευνήστε αν γυμναστήρια στην περιοχή σας έχουν προσφορές για ηλικιωμένους ή  για νέα μέλη.

Αν είστε συνταξιούχος, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το γυμναστήριο στη μέση της ημέρας, έτσι ώστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής.

"Βρείτε ένα περιβάλλον όπου αισθάνεστε άνετα κατά την άσκηση», λέει ο Arbaje.


Μύθος : Η άσκηση είναι βαρετή.


Εάν η άσκηση είναι βαρετή, δεν το κάνεις σωστά. Η άσκηση δεν χρειάζεται καν να μοιάζει σαν άσκηση.
Να θυμάστε ότι κάθε σωματική δραστηριότητα μετράει. Είτε πρόκειται για κουβέντα με ένα φίλο ενώ περπατάτε το εμπορικό κέντρο, ή παίρνοντας μέρος σε μια τάξη χορού, ή κυνηγώντας τα εγγόνια σας, ή παίζοντας μπόουλινγκ, ή κάνοντας κηπουρική,  είναι  σωματική δραστηριότητα.
Το κλειδί είναι να καταλάβετε τι σας αρέσει, και το να κάνετε.

 Όταν έχετε κουραστεί από αυτό, δοκιμάστε κάτι νέο. Η καλύτερη άσκηση είναι αυτό που πραγματικά μας αρέσει να κάνουμε."

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: H ρήξη του υπερακανθύου μυός ώμου »
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio
Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας