Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Βαρβιτσιώτης προς Τουρκία: «Οι διαφορές δεν λύνονται με τα όπλα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο»

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυστηρά μηνύματα και ηχηρές απαντήσεις προς την Τουρκία έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα, στην εισηγητική του παρέμβαση, ο κ. Βαρβιτσιώτης – ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης – έθεσε το θέμα της νέας παράνομης NAVTEX και τις δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, κάνοντας λόγο για ενέργειες που κλιμακώνουν για μία ακόμη φορά την ένταση στην περιοχή και μειώνουν περαιτέρω τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Τούρκου βουλευτή κ. Άχμετ Γιλντίζ, σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την υφαλοκρηπίδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμήνυσε πως με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, η Τουρκία δεν παράγει κανένα διεθνώς αναγνωρισμένο διεθνές αποτέλεσμα και ότι το μόνο πράγμα που προκαλεί είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. 

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι η μονομερής χρήση ερευνητικών σκαφών που συνοδεύονται από το ήμισυ του τουρκικού στόλου σε αυτήν την περιοχή, το μόνο πράγμα που κάνει είναι να προκαλεί τη σταθερότητα, την αντίδραση της Ελλάδας και προκαλεί επίσης την επιδείνωση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όπως έχει περιγραφεί σε όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε πως για το θέμα της ΑΟΖ ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι μέσω διαπραγματεύσεων και παραπομπής του ζητήματος στο διεθνές δικαστήριο. “Εάν έχουμε ένα πρόβλημα, το παραπέμπουμε στο δικαστήριο και δεν θα επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα όταν δεν υπήρχε το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιούσαμε όπλα για να λύσουμε τις διμερείς μας διαφορές” σημείωσε χαρακτηριστικά. “Αυτό είναι το πνεύμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτό είναι το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτός είναι ο σύγχρονος και ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των διαφορών" πρόσθεσε. 

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Τουρκάλας βουλευτή κ. Τσελίκ Σενά Νουρ για τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία απάντηση σε αυτό, κι αυτό είναι το casus belli που έχει ψηφίσει το τουρκικό κοινοβούλιο και κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την απόφαση αυτή. Και πρόσθεσε ότι “δεν είναι τα ελληνικά αεροπλάνα που πετούν πάνω από την Τουρκία. Τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Τα ελληνικά πλοία δεν παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα ή την ΑΟΖ της Τουρκίας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει”. 

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις καταδικαστικές δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Buric και του Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Gillan σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οδηγούν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή. 

Υπενθύμισε την πολιτική εργαλειοποίησης μεταναστατών και προσφύγων που ακολούθησε η Τουρκία τον Μάρτιο στον Έβρο, ενώ σημείωσε ότι και οι πρόσφατες τουρκικές εξαγγελίες νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τις δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας και όσα έχει επιτύχει, παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Διακήρυξη των Αθηνών, που αναμένεται να υπογραφεί τον Νοέμβριο και να αποτελέσει τον Οδικό Χάρτη για το σεβασμό της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων.

Δείτε το βίντεο εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=mwqwJIC3rOU&feature=youtu.be