Τελευταία ενημέρωση 08:26, 19 Απρ 2024

Λεωτσάκος:«Κινητήριος δύναμη να βλέπω έργα που παίρνουν σάρκα και οστά»!

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Έχει το χάρισμα να σε «κερδίζει» από την πρώτη στιγμή. Απροσποίητα και αληθινά. Απλός, και προσηνής δείχνει να αδιαφορεί για τη «ταμπέλα» που φέρει πάνω του.

Τον ενδιαφέρει  το αποτέλεσμα, η κερδισμένη μάχη, νιώθοντας ίσως αποστροφή στην άνευ ουσίας προσωπική προβολή.  Γι’ αυτό  άλλωστε έχει επιτύχει εδώ και 1,5 χρόνο στη νευραλγική θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών που του εμπιστεύτηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Γέννημα θρέμμα της δυτικής όχθης με πλούσια αυτοδιοικητική δράση στην Αγία Βαρβάρα από το 2007, ο Ανδρέας Λεωτσάκος μίλησε λοιπόν στο «Αθλητικό Περιστέρι» για το μεγάλο έργο που συντελείται στο «χώρο ευθύνης» του, τα προβλήματα και την καθημερινότητα ενός Αντιπεριφερειάρχη που εκπροσωπεί εκατομμύρια ψυχές!

 

--- Κύριε Λεωτσάκο, η πόλη μας έχει γίνει πλέον το δεύτερο «σπίτι» σας. Αλήθεια πόσες ώρες περνάτε εδώ την ημέρα σας;

«Το σπίτι μου ήταν, είναι και θα είναι η Δυτική Αθήνα. Πράγματι το Περιστέρι έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μου, καθώς περνάω τις περισσότερες και παραγωγικότερες ώρες της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και πριν αναλάβω καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη, το Περιστέρι αποτελούσε επιλογή μου, αφού ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για τους νέους προσφέροντας ό,τι προσφέρει μια σύγχρονη πόλη».

---- Μπορούμε να πούμε, χωρίς να αδικήσουμε τους άλλους δήμους ότι το Περιστέρι είναι η «πρωτεύουσα» της δυτικής Αθήνας;

«Η Δυτική Αθήνα ξεκινάει και τελειώνει αμφίδρομα από το δήμο Αγίας Βαρβάρας έως και το δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Αν δεν υπήρχε ο χωρικός προσδιορισμός, το Περιστέρι δεν θα αποτελούσε μόνο πρωτεύουσα της Δυτικής Αθήνας αλλά κομβικό σημείο ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί όποιος έρχεται σε επαφή με την πόλη, διακρίνει τις δυνατότητες της, τη θέση της, τις υποδομές και τον παλμό της».

---- Ποιά είναι η καθημερινότητα σας και πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να σας απασχολούν ταυτόχρονα;

«Η καθημερινότητά μου δεν μπορεί να είναι άλλη πέρα από την αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας. Για να μπορέσω να αποτυπώσω και να μεθοδεύσω τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα θέματα που προκύπτουν πρέπει να έχω τα μάτια και τα αυτιά μου ανοιχτά και αυτό συνεπάγεται καθημερινή επικοινωνία με δήμους, συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αθήνα. Εν συνεχεία, έρχεται η ωρίμανση της λύσης των θεμάτων, αφού προηγουμένως πολλά από αυτά έχουν ομαδοποιηθεί ή μελετηθεί εξατομικευμένα. Όπως καταλαβαίνετε, τα ζητήματα καθημερινά ποικίλουν τόσο στη θεματολογία όσο και στον τρόπο διαχείρισης τους, όπου συχνά πέραν της διοίκησης που ασκείται, απαιτείται πολιτική αντιμετώπιση και παρέμβαση από την κεντρική εξουσία. Παρεμβάσεις ουσίας με νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η Περιφέρεια να μπορεί να υλοποιεί και οι δήμοι να εφαρμόζουν».

---- Είθισται να χρησιμοποιούμε την έκφραση τα «παράπονά σου στο δήμαρχο». Ο κόσμος τι ζητάει από τον Αντιπεριφερειάρχη;

«Η συγκεκριμένη φράση δεν έχει προκύψει τυχαία. Είναι μια έκφραση που αποτυπώνει τον ουσιαστικό ρόλο του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης στο πλευρό του πολίτη. Είναι η εγγύτητα που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και το δήμο που κατοικούν. Είναι ο πρώτος σταθμός ο δήμος. Μετά όμως, από το πρώτο «σκαλοπάτι» έρχεται ο β’ βαθμός αυτοδιοίκησης, όπως είναι η Περιφέρεια Αττικής. Στο επίκεντρο της Περιφέρειας μέσα από τις πλείστες αρμοδιότητές της, όπως έχει πολλάκις τονίσει και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η ποιότητα της ζωής του. Ο κάτοικος της Δυτικής Αθήνας, ο άνθρωπος του επιχειρείν, ο εργαζόμενος, η νεολαία, οι ευπαθείς ομάδες αξιώνουν μία ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και αυτόν, τον πιο επιτελικό ρόλο, καλείται να διαδραματίσει η Περιφέρεια. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή για τους πολίτες, οι οποίοι είναι και οι τελικοί αποδέκτες των έργων και των επιλογών μας.

---- Ποιά είναι τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην Δυτική Αθήνα και ειδικότερα στο Περιστέρι;

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης έθεσε ως προτεραιότητα έργα και δράσεις για την ασφάλεια και υγεία του πολίτη. Στόχος τα γερά θεμέλια, γιατί χωρίς γερά θεμέλια έχουμε δει οικοδομήματα να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.

Έχουν δρομολογηθεί έργα ηλεκτροφωτισμού, οδοποιίας, αστικής ανάπλασης, κτηριακές αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων αλλά και δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την περιβαλλοντική προστασία. Έργα για την αποκάλυψη του ιστορικού ίχνους της Ιεράς Οδού. Ακόμα υλοποιούνται έργα για την αναβάθμιση του μητροπολιτικού πάρκου Αντώνης Τρίτσης. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η αντιπλημμυρική μελέτη θωράκισης της Δυτικής Αθήνας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την άμεση χρηματοδότησή της.
Ειδικότερα στο δήμο Περιστερίου, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή θεάτρου «ξυλοτεχνίας» καθώς και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης».

----Οι σχέσεις σας με τη δημοτική αρχή της πόλης μας;

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης είναι δάσκαλος της αυτοδιοίκησης και με τιμά που συμπράττω με τόσο έμπειρους αυτοδιοικητικούς. Συνεργάζομαι άψογα με όλη την ομάδα του δημάρχου και κυρίως με τους αντιδημάρχους, που με την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Η αγαστή συνεργασία των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης είναι βασικό συστατικό για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου έργου για τον πολίτη.

---- Ξέρετε ο κόσμος πολλές φορές μπερδεύεται. Έργα της Περιφέρειας τα θεωρεί έργα του Δήμου και το αντίστροφο. Αυτό γιατί συμβαίνει;

«Είναι λογικό να προκαλείται σύγχυση. Καταρχάς, το πλήθος των αρμοδιοτήτων και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση δεν βοηθούν στην ξεκάθαρη εικόνα, του τι κάνει ποιος! Όλα τα έργα γίνονται με συνέργεια Περιφέρειας – Δήμων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. H Περιφέρεια επικεντρώνεται σε εμβληματικά αναπτυξιακά έργα με όρους επιτελεστικότητας. Σκοπός είναι να απολαμβάνει ο πολίτης το έργο και να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη με κάθε τρόπο. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί έργα και έπειτα σε συνεργασία με τους δήμους προχωράει στην υλοποίηση τους».

----- Η Πανδημία έχει βάλει με τον τρόπο της φρένο στην πρόοδο;

«Δεν θα έλεγα ότι η πανδημία έχει βάλει φρένο στην πρόοδο. Ίσως, όμως, με την πανδημία άλλαξε ο τρόπος ωρίμανσης των έργων. Πλέον έχουν μπει νέοι παράμετροι και σκέψεις για κάθε έργο. Οι δυο σημαντικές διακρίσεις της Περιφέρειας Αττικής στα Best City Awards 2020 μας δίνουν λόγο να συνεχίσουμε και μας επιβεβαιώνουν ότι οι πρωτοβουλίες μας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αποσπάσαμε το GOLD βραβείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το SILVER για την πραγματοποίηση απομακρυσμένου μαραθωνίου καινοτομίας».

---- Υπάρχουν στο πρόγραμμά σας δράσεις με κοινωνικο-αθλητικό χαρακτήρα που θα τις δούμε με την επιστροφή μας στην καθημερινότητα;

«Αυτό το διάστημα ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η σύσταση επιτροπής Αθλητισμού και Πολιτισμού. Ως Αντιπεριφέρεια έχουμε σχεδιάσει διαδημοτικές αθλητικές δράσεις και υπάρχει η ατζέντα που θα κατατεθεί άμεσα στην επιτροπή προς έγκριση και υλοποίηση. Δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα δεν σταμάτησαν στιγμή να μας απασχολούν. Συνεχώς σχεδιάζουμε κάτι νέο. Αυτή τη στιγμή τρέχει πιλοτικά ένα πρόγραμμα παρακολούθησης υγείας ευπαθών ομάδων με δωρεάν παροχή smart watch σε 30 δήμους της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του Περιστερίου».

-----Το Ποικίλο Όρος που εκτιμήθηκε τώρα πολύ περισσότερο από τον κόσμο μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο και να μην είναι απλά ένας χώρος για περπάτημα;

«Ήδη έχει εγκριθεί η μελέτη για την ανάδειξη και την προστασία του Ποικίλου όρους. Σχεδιάζονται δράσεις αθλητικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, έχει διοργανωθεί για τον Απρίλιο αγώνας “Rocky Mountain” στο Ποικίλο Όρος με τον ποδηλατικό δρομικό σύλλογο Οδυσσέας».

----- Οι αθλητικές δομές του Περιστερίου θεωρείτε ότι είναι επαρκείς; Υπάρχουν χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον;

Ο Δήμος Περιστερίου έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προαγωγή του αθλητισμού και στη δημιουργική απασχόληση των νέων. Τα  δυο κολυμβητήρια ολυμπιακών διαστάσεων εντός του δήμου μαρτυρούν ότι ο αθλητισμός αποτελούσε πάντα προτεραιότητα στο δήμο. Πάντα βέβαια, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης των υπαρχόντων δομών».

---- Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας και τι σας ανανεώνει;

«Όταν κάποιος κατέχει θέση ευθύνης, ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, όπως καταλαβαίνετε. Αυτό που με ανανεώνει είναι να βλέπω ιδέες και έργα να παίρνουν σάρκα και οστά και να υπάρχει αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μου δώσει την κινητήριο δύναμη να συνεχίσω να κάνω το καλύτερο για τη Δυτική Αθήνα».

---- Αλήθεια θα μπορούσε ποτέ ο Ατρόμητος να αποκτήσει ένα νέο γήπεδο, ακόμη και στο χώρο που ήδη βρίσκεται και αν ναι ποιές είναι οι προϋποθέσεις;

»Η ιστορία της ομάδας του Ατρομήτου και η δυναμική της πορεία σηματοδοτεί πάρα πολλά για το Περιστέρι. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αυτή η παραδοχή θα μπορούσε να οδηγήσει, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο σχεδιασμό μιας τέτοιας προοπτικής. Γνωρίζετε, βέβαια, ότι τέτοια έργα απαιτούν χρόνο, καλό σχεδιασμό, διαχείριση και υπερπήδηση διαφόρων γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων και φυσικά χρηματοδότηση.  Θεωρώ ότι υπάρχει η βούληση από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προχωρήσει μία τέτοια πρωτοβουλία».

--- Το όνειρό σας για τη Δυτική Αθήνα ποιό είναι και θα προσπαθήσετε να το κάνετε πραγματικότητα;

«Στόχος μου είναι ο κάτοικος της Δυτικής Αθήνας να ζει στον αστικό ιστό έχοντας εξασφαλίσει όλες τις ανέσεις και κυρίως την ποιότητα ζωής που του αξίζει, η οποία δυστυχώς πολλές φορές χάνεται στις μεγαλουπόλεις. Οραματίζομαι τη Δυτική Αθήνα ως μία περιοχή που θα έχει αναδείξει όλα της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα έχει διατηρήσει ταυτόχρονα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και τη συνεκτικότητα της κοινωνίας. Εκεί στρέφω καθημερινά το ενδιαφέρον μου και τη πολιτική μου δράση».

   «Ο Πατούλης καθημερινά κοντά στον πολίτη»

Ο Ανδρέας Λεωτσάκος  είναι μέλος του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αττική» που με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη επικράτησε στις Περιφερειακές εκλογές του Μάϊου του 2019. Ο ίδιος τόνισε ότι: «Ο Περιφερειάρχης Αττικής, είναι ένας άνθρωπος που έμπρακτα αποδεικνύει ότι βρίσκεται κοντά στον πολίτη καθημερινά, χωρίς να βάζει μπροστά το προσωπικό συμφέρον, ούτε να εμμένει στην άγονη κριτική, ρίχνεται στον αγώνα για μία καλύτερη Αττική, επιλέγοντας πρόσωπα που πρεσβεύουν ενωμένες δράσεις και κοινές προσδοκίες.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Μάρτιος 2021 20:38
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio
Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας