Τελευταία ενημέρωση 10:28, 23 Απρ 2024

Είναι πολλοί ακόμη που «δικαιούνται» το δικό τους δρόμο!

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διαβάστε τη στήλη «Περιστεριώτικα» από την εφημερίδα Αθλητικό Περιστέρι.

Τρία σοκάκια που ίσα -ίσα διακρίνονται στην κάτω πλευρά της Βασιλέως Αλεξάνδρου. Τρία σοκάκια που έχουν πάρει το όνομα αείμνηστων εκπροσώπων του τραγουδιού και τις ηθοποιίας με άμεση ή έμμεση σχέση με την πόλη μας. Ίσως να τους αξίζει ένας μεγαλύτερος δρόμος και όχι ένα σοκάκι αλλά τώρα το λάθος αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί. Σημασία έχει ότι το Περιστέρι τους έχει τιμήσει δίνοντας το όνομα τους: Στον Δημήτρη Γκόγκο ή Μπαγιαντέρα (1903-1985), έναν από τους πιο σπουδαίους ρεμπέτες που τα τελευταία του χρόνια τα έζησε στον Άγιο Ιερόθεο απομονωμένος συντροφιά με τη σύζυγό του Δέσποινα. Στην Στέλλα Στρατηγού  περιστεριώτισα ηθοποιό (1931- 2005) που είχε αδέλφια τον Στέφανο, την Αλέκα και τη Ρένα Στρατηγού και παντρεύτηκε τον Τόλη Βοσκόπουλο. Στη Ρόζα Εσκενάζυ (1897-1980) την Ελληνίδα εβραϊκής καταγωγής τραγουδίστρια του ρεμπέτικου που πέρασε ήρεμα τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Κηπούπολη. Είναι πολλοί όμως ακόμη που δικαιούνται το δικό τους δρόμο.

Μεγάλες αξίες!

Το Περιστέρι φίλοι μου έχει αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες και αξίες του τραγουδιού και της τέχνης. Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις Ως περιστεριάρχης θαρρώ ότι η δημοτική μας αρχή πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο για να δώσει το όνομα τους σε δρόμους της πόλης. Ως ελάχιστο φόρο τιμής. Να μην μείνουμε μόνο στον Μπαγιαντέρα, στην Στέλλα Στρατηγού και στη Ρόζα Εσκενάζι. Τιμώντας το παρελθόν ανοίγουμε δρόμους για το μέλλον.

Πρώτος  ο «Σερ»!

Από εκεί που θα πρέπει να ξεκινήσουμε είναι ασφαλώς από τον «Σερ» Γρηγόρη Μπιθικώτση, γέννημα θρέμμα της πόλης για τον οποίο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές όλων των εποχών. Γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1922 από φτωχή οικογένεια και πέθανε το 2005. Τρία- τέσσερα χρόνια  πιο πριν ο δήμος Περιστερίου τον είχε τιμήσει στη Πλατεία Δημαρχείου. Το όνομα του Μπιθικώτση έπρεπε ήδη να υπήρχε σε δρόμο της πόλης.

Είχε ετοιμάσει προτομή!

Κάτι που ίσως πάντως να μην το ξέρουν πολλοί, αλλά εγώ το ξέρω γιατί το έχω δει με τα μάτια μου είναι ότι ο δήμος Περιστερίου με απόφαση του Ανδρέα Παχατουρίδη είχε έτοιμη την προτομή του Μπιθικώτση για να την τοποθετήσει σε κεντρική πλατεία της πόλης. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, όχι μόνο με ευθύνη του δήμου. Δεν θέλω να εισέλθω όμως σε προσωπικά και οικογενειακά ζητήματα, το θέμα είναι ότι η προτομή δεν τοποθετήθηκε ποτέ!

Η Σικάγου…Πουλόπουλου!

Ο Γιάννης Πουλόπουλος από 5 ετών έζησε στο Περιστέρι, έπαιξε ερασιτεχνικά (βέβαια) ποδόσφαιρο στον Ατρόμητο, στον Ιερόθεο και στον Ήφαιστο πριν ξεκινήσει την μεγάλη καριέρα του στο χώρο του τραγουδιού. Έφυγε πριν από 10 μήνες στα 79 του χρόνια. Το πατρικό του βρίσκεται στην πλατεία Δέλγερη. Αξίζει και αυτός την τιμή να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της πόλης και ειδικότερα του Άγιου Ιερόθεου. Η Σικάγου για παράδειγμα να μετονομαστεί σε «Γιάννη Πουλόπουλου», λέω μια ιδέα. Αν το θέλει και ο Ρούμπας έτσι για να το ελαφρύνω λιγάκι.

Τους το οφείλουμε!

Δεν είναι όμως φίλοι μου μόνο ο Μπιθικώτσης και ο Πουλόπουλος. Είναι ο ηθοποιός Στέφανος Στρατηγός, με τις αδελφές του Αλέκα και Ρένα. Είναι ο ρεμπέτης Κούλης Σκαρπέλης ο γιος του οποίου Αλέκος έπαιζε στον Ατρόμητο στη δεκαετία του ’70. Είναι ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Μπάμπης Μπακάλης, η Ζωή Φυτούση, ακόμη και η Σωτηρία Μπέλλου. Μεγάλα ονόματα και πόσους  μπορεί να έχω ξεχάσει. Που έχουν τη δική τους σχέση με το Περιστέρι. Το οφείλουμε στη μνήμη τους.

Η Κηπούπολη…πηγμένη!

Από αγάπη προς την πόλη μας τα γράφω αυτά και μακάρι να φθάσει η πρόταση μου στα αφτιά του δημάρχου  και των συνεργατών του. Δεν περιμένω από τον Τσαλίκη, από τους άλλους Αντιδημάρχους περιμένω. Και να σας πω και κάτι τελευταίο; Η Κηπούπολη έχει…. πήξει από Ανθέων, Χρυσανθέμων, Κρίνων και Βασιλικών. Πόσο εύκολο θα είναι λοιπόν να αλλάξουν ονοματοδοσία ένα ή δύο τετράγωνα. Η εντύπωση μου είναι πολύ εύκολο. Θέληση να υπάρχει και μπορεί να γίνει. Το ξαναλέω ότι το οφείλουμε στη μνήμη τους.

Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio

Δημοφιλέστερα

Deos: Ο  all-day προορισμός με την πιο επιβλητική θέα στην Αθήνα
Νικηφόρο ντεμπούτο

Νικηφόρο ντεμπούτο

22 Απρ 2024 Φοίνικας

Μπήκε σε μπελάδες!

Μπήκε σε μπελάδες!

22 Απρ 2024 Ηρακλής

Δυσκολεύει το όνειρο

Δυσκολεύει το όνειρο

22 Απρ 2024 Κηπούπολη

Ήττα στο Ίλιον

Ήττα στο Ίλιον

22 Απρ 2024 Ιπποκράτης

Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας