Τελευταία ενημέρωση 02:24, 25 Απρ 2024

Μηνύματα Βαρβιτσιώτη για Βόρεια Μακεδονία, Μεταναστευτικό και Κράτος Δικαίου!

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«Η επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική από τη Βόρεια Μακεδονία ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, κ. Αnže Logar, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «μία από τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών» και «είναι απαραίτητο αυτό το μήνυμα να φύγει σήμερα από όλους μας προς τους γείτονες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία πολιτική περιδίνηση». Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά κάλεσε τους Υπουργούς Ευρωπαϊκών & Εξωτερικών Υποθέσεων των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Σεπτεμβρίου, «γιατί θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακουστεί η φωνή των Δυτικών Βαλκανίων στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης».

 

Σχετικά με το ζήτημα της Κοινής Πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, ότι δεν μπορεί το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο να σαλαμοποιηθεί, να τεμαχιστεί σε διάφορα κομμάτια». Ειδικότερα, οποιοδήποτε σύμφωνο για τη μετανάστευση, προκειμένου να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα, θα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών: Πρώτον, «να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης». Δεύτερον, «να αντιμετωπιστεί η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής δηλαδή οι συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης ή τις χώρες transit για γρήγορες επιστροφές». Και τρίτον, «να υπάρχει επιμερισμός των βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα στηρίζει απολύτως τη διαδικασία συμμόρφωσης που απαιτείται από τα κράτη-μέλη στα οποία υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που «ακύρωσε στην ουσία το ρόλο τον οποίο πρέπει να έχει στο εθνικό δικαιικό σύστημα το ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς». «Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει έκπτωση σε αυτό τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματός της που είναι ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τελος, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας, οι οποίες συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: «μαζί», «ανθεκτικοί» και «Ευρώπη».

 

Δείτε εδώ, εδώ και εδώ τα tweet

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Νοέμβριος 2021 13:15
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προγνωστικά BCL. Δύσκολη έξοδος! »
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio
Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας